Loading...
22 Temmuz 2013 Pazartesi

Gezi'de Direnmenin Estetiği

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/kultur-sanat/direnmenin-mirasindan-haziran-direnisine-haberi-76781

Direnmenin mirasından Haziran Direnişi'ne..


Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde 'Gezi'de Direnmenin Estetiği' başlıklı panel gerçekleştirildi. Gençlerin yoğun ilgisini göre etkinlikte Gezi direnişi ve örgütlenme pratikleri üzerine tartışıldı.
Cumartesi akşamı NKHM'de gerçekleştirilen “Gezi'de Direnmenin Estetiği” paneli direnişin gençlerinden ilgi gördü.
Komünist yazar Peter Weiss'ın Direnmenin Estetiği romanının sadece edebiyata değil, örgütlü mücadelenin sorunlarından sanat eserlerinin dünden bugüne nasıl okunması gerektiğine kadar geniş bir yelpazede ele aldığı, sol mücadele tarihine yaptığı katkı eserin çevirmenleri olan Prof. Dr. Turgay Kurultay ve Yrd. Doç. Dr. Çağlar Tanyeri tarafından Haziran Direnişi'nin güncel katkısıyla ele alındı.
Panelin sunuş kısmında kültürel araçların tıpkı toplumsal yapıda olduğu gibi sınıfsal eşitsizliklerle imtiyazlı kesimlerin mülkü durumuna gelmiş olmasını, Antik Yunan'dan bugüne sanat eserlerinin nasıl yorumlanması gerektiğiyle birlikte temellendiren romanın, mücadele içindeki “kültürel zemini” Kafka'ya kadar uzanan bir ufukta işçi sınıfının mücadeleyle olan bağlarını hem anlama hem de örgütlenme açısından tartışmaya açmasının günümüzdeki karşılıkları üzerine genel bir çerçevenin nasıl çizilebileceği değerlendirildi.
Bununla birlikte, romanın ana karakterlerinin örgütlenme pratiğinde ortaya koyduğu ancak çözüm noktasında cevap vermediği açmaz ve aksaklıklara Haziran Direnişi'nin hangi cevapları verdiği, panelin ana tartışma ekseni olarak seyircinin katılımıyla tartışıldı.
Böylesi bir noktanın, “yenilginin romanı” olarak tanımlanabilecek olan Direnmenin Estetiği'nde topyekun bir miras olarak kavradığı mücadele zemininde işaret edilen “umudun” Türkiye özelinde Gezi sürecindeki halk ayaklanmasıyla somutlandığının özellikle vurgulandığı konuşmalar bir soru-cevap çizgisinden çok görüş alışverişi çerçevesini yansıttı.
Seyirciler arasında bulunan Dr. Veysel Atayman, içinde bulunduğumuz süreçte özellikle de dikey örgütlülüğü “öcüleştiren” söylemlerin mücadele pratiğinde bir karşılık üretemeyeceği yorumunda bulundu.
(soL- Kültür)
Next
This is the most recent post.
Önceki Kayıt

0 yorum:

Yorum Gönder

 
TOP